Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2016. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Ismét új évet kezdünk, de most végre optimistán!

Pölcz Csaba |  1609

Igen régen lehettünk ilyen optimisták, mint ennek az évnek a kezdetén, már ami a magyar gazdasági helyzetet illeti. Az egész elmúlt év arról szólt, hogy „jobban teljesítünk”, csak valahogy nem mindenki érezte ugyanúgy. Elhittük, hogy az autóipar jobban teljesít, de csak kevesen profitálhattak belőle.

Épületgépész–kéményseprő vita a homlokzati kivezetésekről

Lantos Tivadar |  21 820
1

A VGF szaklap által szervezett konferencián az épületgépész szakma képviselői (tervezők, gyártók, szövetségek) a homlokzati elvezetések szabályozott keretek közötti engedélyezése mellett tették le voksukat, a kéményseprő szervezetek viszont ellene.

Győri körút

Lantos Tivadar |  8567

Mustránk ez alkalommal Győrben folytatódott, itt kerestük fel az általunk előre kiválasztott négy épületgépész szaküzletet. Ez alkalommal ismét jól vizsgáztak a kereskedések, éppen ezért nem volt könnyű a megfelelő sorrendet meghatározni.

A veszély forrása: a gyűjtőkémény

Lantos Tivadar Bokor András |  5383
1

A termofor gyűjtőkémények építését már a ′80-as években betiltották, ám addig az időpontig is több ezer ilyen típusú égéstermék-elvezetőt állítottak szolgálatba, az utókorra hagyományozván a gondok kezelését. Alábbi tanulságos történetünkből kiderül, hogy a gyűjtőkéményeket használó lakók életveszélyben vannak. Csavar a sztoriban, hogy hiába megfelelő egy készüléknél a kémény huzathatása, attól még a többi lakó készüléke okozhat füstgáz-visszaáramlást.

Kondenzációs hőtermelők égésszabályozási technikái

Fördős Norbert |  2592
2 4 (1)

Kétség sem fér ahhoz, hogy a földgázzal üzemelő fűtési hőtermelők között a kondenzációs működésű berendezések adják a legjobb, illetve leghatékonyabb alternatívát a lakosság és a közületek számára a kereskedelemben elérhető tüzelőberendezések kínálatában. Ezek a berendezések alacsonyabb égéstermék-hőmérséklettel, valamint károsanyag-kibocsátással működnek, ami a kedvezőbb üzemeltetési költségeken túl a légkör és a környezet védelmét is jobban szolgálja.

Az Épületgépészet Képzőművészei 2015

|  1736

A 2014-es sikeres kezdet után 2015-ben még nagyobb lelkesedéssel vetették bele magukat az épületgépészeti szakképző iskolák fiatalja és oktatói a versenybe, ami, reméljük, hasznosnak és élvezetesnek bizonyult a tanulók és az oktatók számára egyaránt.

Csúcsdöntés az Épületgépészet Képzőművészei 2015 versenyen

|  1924

Bemutattuk a megmérettetésre készült, túlzás nélkül fantasztikusnak nevezhető pályaműveket – itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy élőben még látványosabbak, ezért mindenkit biztatunk, hogy áprilisban nézzék meg kiállításunkat a Construmán is –, most pedig néhány nevet és számot, azaz statisztikát idézünk.

A „Mikulás” boldogan pöfékelő kondenzációs kazánja

Támogatott cikk |  2557
1 5 (1)

Újságíró: Kedves „Mikulás”! Úgy hallottam, hogy Ön is lecserélte már a régi gázkazánját kondenzációsra. „Mikulás”: Igen, hosszú utazásaim során rátaláltam az egyik olyan kondenzációs kazánra, ami nem kényes a kazántestbe bejutó koszokra, és azóta már boldogan pöfékel is a házamban. Úgy hívják, hogy Unical.

HERZ tápvíz- és pótvízkezelő patron

Doholuczki Tibor |  1652
1 5 (1)

Óvjuk meg készülékeinket, elosztó hálózatainkat és szerelvényeinket! Amikor megvásároljuk épületgépészeti rendszereink alkotóelemeit (kazánokat, szerelvényeket, csővezetékeket, hőcserélőket, szivattyúkat stb.), akkor jobban tesszük, ha elolvassuk, mely feltételek mellett használhatók, mely feltételek megléte esetén tudjuk például garanciális igényeinket foganatosítani. Ezen feltételek egyik legfontosabb kitétele fűtési berendezéseknél a fűtőközeg előírt tulajdonságainak figyelembevétele. E feltételek biztosítása mellett vállal a gyártó a műszaki adatlapokban leírt megfelelő működést.

Mobilra optimalizált méréstechnika

Engel György |  8301

Az igazi költséghatékonyság az, amikor alacsony beruházási költség mellett olyan eszközt vásárolunk, amelynek segítségével szélesebb mérési paletta és komplexebb dokumentálási lehetőség áll rendelkezésünkre, mint más, hasonló árfekvésű termékkel.

A vezetékes földgázzal üzemelő készülékek tüzeléstechnikája II.

Stiebel József |  2088
1

Újsághír: „A magyar gázfelhasználás mintegy 40%-a Ausztria felől érkezik”. Az előző számban megjelent cikkben azt elemeztük, hogy a különböző irányokból érkező földgázok összetétele mennyire különbözik egymástól. Ennek következményeit elemezzük most, hogy miként reagálnak erre a tényre azon vezető gázkészülékgyártók, amelyek országaiban ez a gázösszetételbeli változatosság már régen valóság.

120 literes villanybojlerek

Áttekintő táblázat

|  9158

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kilyukadó kondenzációs kazánok

Homor Miklós |  9284
3 4.67 (3)

Előfordul, hogy a kondenzációs kazánok kilyukadnak. Mi is okozza a problémákat? Például ugye a kazán fűtővíz-járataiba bejutó szennyeződés. Ezt a választ nagyon sok szakember ismeri, de az igazán jó védekezési módszert sajnos csak igen kevesen. Hiszen acélanyagokat tartalmazó akár új, de főleg régi fűtési rendszerekben (ahol van például acélradiátor vagy -puffer, fatüzelésű acélkazán stb.) a következő történik.

A Bosch megtalálta Magyarország legjobb fűtésszerelőjét

Támogatott cikk |  1316
1 5 (1)

A Bosch Magyarország Termotechnika üzletága első alkalommal rendezett országos versenyt a fűtésszerelő szakma képviselői számára. A tét óriási volt, az ország legügyesebb és legfelkészültebb szakembere egy Ford Transit Courier boldog tulajdonosa lett. A magyar Bosch budapesti központjában a válogatón túljutó, az ország minden részéről érkező legjobb 14 szerelő csapott össze, ahol a fajsúlyos elméleti kérdések után a gyakorlatban is bizonyítani kellett.

Fűtési rendszerek egyszerű beszabályozása

Szalai László |  4065
1

Tapasztalataink alapján a kis és közepes fűtési rendszerek szakszerű beszabályozása a magyar és német kivitelezők szerint is az esetek közel 90%-ában sajnos nem történik meg, az épület egyes részei túlfűtöttek, mások alulfűtöttek maradnak, és ez végső soron az üzemeltetők elégedetlenségéhez vezet. Nagyobb rendszereknél a műszaki átadás feltétele a beüzemelési jegyzőkönyv, és a beruházás költségvetése is tartalmazza ennek költségeit, de kisebb rendszereknél ez legtöbbször elmarad.

A földgáz alternatív felhasználása

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XIV.

Dobai Gábor |  2193

Az amerikai palagázforradalomban rejlő gazdasági erő kihasználásának módja nem csak a gázállapotban történő eltüzelés lehet, s mivel a petrolkémia szinte mindennek az alfája és omegája, az iparágban zajló változás tovagyűrűző kedvező hatásokat indíthat sok egyéb iparágra, így például a műanyagok gyártására, szintetikus üzemanyagok fejlesztésére és az autóiparra is.

A mi munkánkhoz is szükséges tűzvédelmi szakvizsga?

Támogatott cikk |  1559

Ki ne szembesülne nap mint nap azzal, hogy tevékenységét hány és hány jogszabály szabályozza? Hiába próbálunk jogkövetően tevékenykedni, előfordul, hogy egy ránk is vonatkozó előírással szinte csak „véletlenül” találkozunk. Leginkább azon követelmények esetében jellemző ez, melyeket csak bizonyos esetekben kell(ene) alkalmaznunk. Részben ide tartoznak a tűzvédelmi jogszabályok egyes követelményei is.

Klímatechnika vs hűtéstechnika: kezdjük a csövezéssel

Lantos Tivadar |  2412
2 5 (2)

A klímatechnika „betesz” a hűtéstechnikának. Ezzel a címmel tartott előadást Jakucs Tibor a Soós és Társa Hűtéstechnikai Zrt. szakmai napján. A prezentációban elsősorban a csővezeték-kiépítés szempontjából vizsgálta meg a kérdést. Bár a klímatechnika is a hűtésről szól, mégis vannak különbségek, egyelőre a klímatechnika javára.

Résbefúvók

Összehasonlító táblázat

VGF online |  9392

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Aermec NSM ECO: Figyelünk a környezetünkre

Támogatott cikk |  1293

A párizsi INTERCLIMA kiállításon az Aermec bemutatta a legújabb csavarkompresszoros kültéri kompakt folyadékhűtő-családját, amely R1234ze hűtőközeggel üzemel, és 230-1630 kW hűtési teljesítménytartományban érhető el.

Hűtőkompresszorok vizsgálata

Lantos Tivadar |  8553

A hűtőberendezések egyik kritikus pontja a kompresszor, melynek meghibásodását, idő előtti tönkremenetelét odafigyeléssel, szakszerűséggel el lehet kerülni. Az alábbiakban néhány tanácsot adunk – Szentmiklósi Lajos előadása alapján –, hogy mire kell figyelni. Egy jó hűtőgépes szakember villamos szakember is egyben, nem árt tehát villamos oldalról is tisztáznunk egy-két lényeges dolgot.

A hűtés- és klímatechnikában szükséges szerszámok 2.

Csizmazia Gábor |  3866
1 5 (1)

Régebben, még a nagy költségcsökkentési láz előtt, a gyárak és az iparosok felszerelték a hűtőrendszereket minden olyan elemmel, amire a biztonságos működéshez szükség volt, gondolok itt a rezgéscsillapítókra, automatikákra, és a nagyobb hermetikus, valamint szinte az összes fél hermetikus kompresszor el volt látva nyomó- és szívóoldali talpas szelepekkel, illetve olajszint-ellenőrző nézőüveggel, és nem utolsó sorban az olajcserékhez szükséges leeresztő szeleppel. Ezeknek az elemek jó része sajnos áldozatául esett a költségcsökkentési láznak, és opcionális tételekké lettek degradálva.

Trigeneráció az iparban, mélyhűtéssel

VGF online |  1395

Sok iparágban merül fel az igény mélyhűtésre, amelyet ha kompresszoros folyadékhűtővel tervezünk, igen jelentős mennyiségű villamos energiára van szükségünk, ami jelentősen befolyásolja a termelési költségeket. Ezen megoldás helyett a fejlett országokban sokszor alkalmazzák az abszorpciós folyadékhűtőket, melyek ammónia-víz hűtőközegpárral működnek, és üzemi energiaként akár hulladékhőt is képesek felhasználni. Legtöbbször ez a hulladékhő a kapcsolt energiatermelésből (villamos + hőenergia) származik.